KATOLIČKA CRKVA

'Sintetski genom je skok u nepoznato'

21.05.2010 u 13:37

Bionic
Reading

Visoki prelati Katoličke crkve u Italiji izrazili su svoju zabrinutost i uznemirenost zbog stvaranja prve žive stanice sa sintetskim genomom, upozorivši da je to 'skok u nepoznato' koji može biti 'destruktivan'

'U pogrešnim rukama, sadašnja novost može sutra uzrokovati destruktivan skok u nepoznato', ocijenio je u petak biskup Domenico Mogavero, predsjednik povjerenstva za pravna pitanja Talijanske biskupske

konferencije, u razgovoru za dnevnik La Stampa.

'Čovjek je Božji stvor, ali nije Bog: on je čovjek koji može dati život rađanjem, a ne umjetnim stvaranjem', dodao je.

Vijest o stvaranju prve žive stanice sa sintetskim genomom objavljena je u četvrtak, što otvara put stvaranju umjetnih organizama, navode voditelji istraživanja provedenog u SAD-u.

'Ljudska narav daje dostojanstvo ljudskom genomu, a ne obratno. Manipuliranje životom, eugenetika jest noćna mora protiv koje se moramo boriti', ocijenio je mons. Mogavero.

Ne želeći donositi preuranjene zaključke, predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, velečasni Federico Lombardi ocijenio je u četvrtak navečer da 'treba doznati više o tome', rekavši za agenciju Ansa da je 'već bilo sličnih najava koje su poslije doživjele preinake'.