Svijet PROTIV MJERA ŠTEDNJE

U Rumunjskoj najveći prosvjedi od komunizma

Zbog velikih vladinih rezova proračunske potrošnje u Bukureštu je održan jedan od najvećih masovnih prosvjeda od pada komunizma 1989. godine, što dovodi u sumnju rumunjsku sposobnost da ispuni obveze koje je ta zemlja preuzela od Međunarodnog monetarnog fonda

Analitičari kažu da bi vlada mogla popustiti javnom pritisku i omekšati svoje planirane rezove kako bi očuvala popularnost tijesne parlamentarne većine iako su idući izbori predviđeni za drugi dio 2012. godine.

Prosvjedi na kojima je sudjelovalo oko 20.000 ljudi prvi su ozbiljan ispit za odlučnost šest mjeseci stare vlade centra u provedbi mjera štednje nužnih za dobivanje međunarodne pomoći za recesijom pogođeno rumunjsko gospodarstvo.

Policija je rekla da se tijekom prijepodneva okupilo 18.000 do 20.000 prosvjednika koji su uzvikivali 'dolje vlada', dok su čelnici sindikata pozivali na opći štrajk.

MMF-ov paket pomoći od 20 milijardi eura ključan je za financiranje rumunjskog proračunskog deficita, a vlada je, kako bi osigurala davanje iduće tranše zajmova, obećala smanjiti plaće u javnim službama za 25, a mirovine za 15 posto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još