TEK JE POČELO

Znanost najavljuje desetljeća vulkanskih erupcija

19.05.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Erupcije Eyjafjallajokulla na Islandu koje su posljednjih tjedana zagorčale život brojnim putnicima i zrakoplovnim tvrtkama mogle bi biti samo dio velikog porasta vulkanskih aktivnosti u cijeloj Europi u narednih nekoliko desetljeća, upozorili su znanstvenici

Vulkanolog Thor Thordarson sa Sveučilišta u Edinburghu i njegov tim rekonstruirali su vremenski slijed 205 erupcija na Islandu u posljednjih 1.100 godina i otkrili da se one odvijaju u redovitim ciklusima s relativno mirnim

fazama poput one koja je trajala posljednjih 50-ak godina, a sada se bliži kraju.

Naime, Thordarson tvrdi da se najmanje tri druga vulkana u toj zemlji približavaju točki u kojoj će doći do izbacivanja lave i pepela.

'Čini se da frekvencija islandskih erupcija raste i pada u ciklusima u trajanju od oko 140 godina', kaže vulkanolog. 'U drugoj polovici 20. stoljeća bili smo u fazi slabijih aktivnosti, međutim, podaci pokazuju da se sada približavamo vrhuncu.'

Njegovo otkriće podudara se s novim upozorenjima da će se erupcije vulkana Eyjafjallajokull, koje su poremetile zračni promet širom Europe, nastaviti kroz više mjeseci, a možda i godina.

Neki stručnjaci također upozoravaju na ozbiljnu opasnost pokretanja četvrtog vulkana Katle, koji se nalazi oko 24 kilometra istočno od Eyjafjallajokulla. Čini se da su barem dvije od tri njegove posljednje erupcije izazvali obližnji manji susjedi, a jedno izvješće, objavljeno neposredno prije početka aktivnosti Eyjafjallajokulla, ukazuje na to da je bio blizu erupcije.

Thordarson nadalje upozorava na prijetnju koju predstavljaju još tri vulkana - Grimsvotn, Hekla i Askja - svi veći od Eyjafjallajokulla, a čije su erupcije u prošlosti imale razorne posljedice.

Vulkanolog je uvjeren da je ponašanje vulkana povezano s kretanjima u Zemljinoj kori koja stvaraju podzemne poremećaje u velikim područjima. Iako se s ovom teorijom ne slažu u potpunosti svi stručnjaci (neki vjeruju da bi poklapanja u aktivnostima vulkana mogla biti slučajna), svi su suglasni u tome da je potrebno uvesti preciznija seizmografska i druga mjerenja te da je situaciju na Islandu potrebno shvatiti ozbiljno.

Kada je Eyjafjallajokull posljednji put eruptirao 1821. njegova se aktivnost nastavila 15 mjeseci te stručnjaci smatraju da nema razloga zbog kojeg i sadašnje erupcije ne bi nastavile trajati podjednako dugo.

Erupcija na Islandu