U ROKU OD GODINU DANA

Obama potpisao konačno zatvaranje Guantanama

22.01.2009 u 20:30

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je potpisao izvršne uredbe o zatvaranju zatočeničkog centra u mornaričkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi u roku od godinu dana, te o zatvaranju svih zatočeničkih centara CIA-e u svijetu i zabrani mučenja pri ispitivanju zatočenika

'Guantanamo će biti zatvoren za najviše godinu dana', rekao je Obama prilikom svečanog potpisivanja četiriju novih izvršnih uredba, u koje su se izravno uključile američke TV mreže.
Na sastanku s umirovljenim časnicima Oružanih snaga SAD, Obama je potpisao i uredbe o zatvaranju zatočeničkih centara CIA-e diljem svijeta i uvođenju za CIA-u vojnog terenskog priručnika za ispitivanje zatočenika, koji zabranjuje 'waterboarding', simulirano pogubljenje utapanjem, i druge metode mučenja i prisile.

'Kako bismo obnovili poštivanje međunarodnih ugovora, uključujući Ženevske konvencije, i provedbu zakona SAD, izdajem uredbu kojom se učinkovito osigurava da svatko tko je u američkom zatočeništvu mora biti ispitan po vojnom terenskom priručniku... poštujući pravilo da mi ne mučimo', rekao je Obama.
Istodobno je poručio da SAD nastavlja energičnu borbu protiv terorizma, u kojoj namjerava 'pobijediti pod svojim uvjetima'.

'Svijetu želimo poručiti da SAD namjerava nastaviti sadašnju borbu protiv nasilja i terorizma. To ćemo činiti energično i djelotvorno i na način koji je u skladu s našim vrijednostima i idealima', rekao je Obama.
Odbacio je, kako je rekao, 'lažan izbor' između sigurnosti i ideala, ističući kako poštivanje temeljnih vrijednosti i ideala može samo ojačati SAD u borbi protiv terorističkih organizacija u svijetu.

'Mi namjeravamo pobijediti u toj borbi i to po svojim uvjetima', naglasio je Obama.
Također je potpisao uredbu o osnivanju međuagencijske radne skupine, u kojoj će biti ministarstva obrane, pravosuđa, domovinske sigurnosti, State Department, CIA, FBI i drugi, koja treba podnijeti izvješće o mogućim daljnim koracima u odnosu na zatočenike koji su trenutačno u Guantanamu.

U odredbi o zatvaranju Guantanama, Obama je naložio da se predmet po predmet, razmotre slučajevi svih 245 zatočenika, optuženih ili osumnjičenih za terorizam, koji su sada u Guantanamu.