Svijet PLANOVI ZA NAJGORE

Irak spreman ako Obama hitno povuče vojsku

  • Autor: Hina
  • 22.1.2009 19:40:52
  • 22.1.2009 19:40:44

Iračka vojska spremna je za najgore, ne zapovijedi li američki predsjednik Barack Obama hitno povlačenje američkih vojnika, rekao je u četvrtak ministar obrane Abdul Kader Džasim

Obama se protivio ratu u Iraku i u kampanji obećao da će do sredine 2010. godine povući američke vojnike iz Iraka, a već prvog radnog dana, u srijedu, pozvao je vojni vrh da pripremi plan 'odgovornoga vojnog povlačenja iz Iraka'.

Sporazumom o sigurnosti koji je stupio na snagu na Novu godinu, administracija bivšeg predsjednika Georgea W. Busha obećala je da će sredinom 2009. iz Iraka povući borbene postrojbe, a da će se do kraja 2011. potpuno povući.

Upitan hoće li Irak biti spreman u slučaju brzog američkog povlačenja, Džasim je na konferenciji za novinare odgovorio 'Mi svoju zemlju ne možemo napustiti, bez obzira na to bila u njoj američka vojska ili ne. Mi smo ovdje, imamo planove spremne za najgore'.

Iračka vojska ostvarila je 90-postotnu spremnost da sama vodi borbene misije, no vojska bi tek sredinom 2010. moga uspostaviti samodostatne zrakoplovne snage.
Obama nije predstavio cjelovit plan povlačenja borbenih postrojbi do sredine 2010., i tako ostavio prostora da naknadno odredi broj vojnika koji bi u Iraku ostali do 2011.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još