I OSTALA BEZ ZAMJENICE MINISTRA

Grčka dobila prvu tranšu pomoći

18.05.2010 u 10:45

Bionic
Reading

Grčkoj je na račun sjelo 20 milijardi dolara kao prva tranša pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda za prevladavanje dužničke krize, priopćila je Europska unija

Države članice eurozone, osim Slovačke koja o tome tek treba glasovati, dalo je 14,5 milijardi eura, dok je preostalih pet i pol milijardi eura pristiglo iz MMF-a. Grčka će tako moći pravovremeno otplatiti oko devet milijardi eura koje u srijedu stižu na naplatu. Inače, riječ je o prvoj tranši pomoći Grčkoj za otplatu državnoga duga, koja će u tri godine doseći 110 milijarda eura.

Vlada u Ateni zauzvrat pokušava provesti oštre rezove koji izazivaju duboko nezadovoljstvo Grka, a tamošnji glavni sindikati sazvali su novi 24-satni štrajk za četvrtak 20. svibnja.

U međuvremenu, Grčku je pogodio novi skandal zbog kojeg je zamjenica ministra turizma Angela Gerekou morala podnijeti ostavku nakon što su novine objavile da njezin suprug, popularni pjevač Tolis Voskopoulos duguje više od pet milijuna eura poreza i kazni. Naime, Angela Gerekou godinama je podnosila zajedničke porezne izjave.

Sve skupa ispalo je ogromna bruka za premijera Jorgosa Papandreua, čiji je Angela Gerekou politički proteže, ali i Vladu koja je milijune svojih građana natjerala na smanjivanje primanja i povećanje poreza zbog plaćanja duga nastalog najviše upravo korupcijom te izbjegavanjem plaćanja poreza.