KAOS U BANGKOKU

Umro tajlandski 'crveni zapovjednik'

17.05.2010 u 08:20

Bionic
Reading

Glavni vojni savjetnik tajlandskih protuvladinih prosvjednika Khattiya Sawasdipol, poznatiji kao Seh Daeng (crveni zapovjednik), umro je u ponedjeljak od posljedica ranjavanja u sukobu s vladinim snagama, objavio je ravnatelj bolnice u kojoj se liječio

General Khattyja (58), koji je bio jako popularan među prosvjednicima, zadužen za sigurnost njihova logora, ranjen je metkom u glavu za vrijeme sukoba u četvrtak.

Otada je u nasilju u tajlandskom glavnom gradu ubijeno najmanje 36 ljudi, a više od 240 ih je ozlijeđeno, prema službenim bolničkim izvorima.

Tijekom noći na ponedjeljak došlo je do žestokog okršaja s vladinim snagama kod luksuznog hotela Dusit Thanija u četvrti Silom, točno preko puta jedne od prosvjedničkih barikada podignutih oko njihova logora, koji se prostire na tri četvorna kilometra u glavnoj trgovačkoj četvrti u Bangkoku.

Iako je zaprijetila uvođenjem izvanrednog stanja u Bangkoku u nedjelju, vlada to zasad još nije učinila.

Tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva je još u subotu odbio svaku mogućnost odustajanja od primjene sile i uporabe vojske protiv protuvladinih prosvjednika. Vlada je do ponedjeljka u 15 sati (10 po srednjoeuropskom vremenu) dala vremena djeci, ženama i starcima da napuste glavni logor 'crvenokošuljaša'.