BISER

Gadafi predlaže novu državu Izratinu

22.01.2009 u 16:13

Bionic
Reading

Završetak ovogodišnjeg rata u Gazi neće zaustaviti nasilje na Bliskom istoku sve dok Izraelci i Palestinci ne stvore jedinstvenu državu "Izratinu" u kojoj će moći živjeti u miru, objavio je u četvrtak libijski čelnik Moamer Gadafi

TRIPOLI/NEW YORK - Gadafi, koji je 70-ih i 80-ih godina govorio da izraelske Židove treba pobacati u more, u članku napisanom za New York Times izrazio je potporu pravu Židova na vlastitu državu, naglasivši, međutim, kako je jedni način da se okonča krug mržnje i nasilja da ta država bude zajednička židovsko-palestinska.

Libijski je čelnik time ponovio prijedlog koji je prvi put iznio prije šest godina na temelju onoga što naziva "neprovedivošću" trajnog rješavanja sukoba na osnovi stvaranja dviju odvojenih država.

"I dok se iz Gaze još vije dim, i dalje opstaju pozivi na stvaranje dviju država ili za podjelu. No, nijedno neće uspjeti", napisao je Gadafi za New York Times.

"Dvije strane će ili ostati u beskrajnom ratu ili će se morati pronaći kompromis. Kompromis je jedna država za sve - 'Izratina', koja će ljudima s obiju strana stvoriti osjećaj da žive na cijelom spornom teritoriju i da nisu uskraćeni ni za jedan njegov dio", rekao je Gadafi.

"Vođa revolucije" smatra da će biti nemoguće stvoriti palestinsku državu pokraj Izraela jer Izraelci nikada neće pristati živjeti na dometu palestinskog oružja.

Gadafi je tijekom 70-ih i 80-ih godina, kada je bio prvak arapskog nacionalizma i protivljenja američkoj i izraelskoj politici, nekoliko puta pozivao Arape da zajedničkim snagama Židove bace u more.

"Nije nužno samo prekinuti spiralu nasilja, razaranja i nepravde, već i regionalnim vjerskim ekstremistima koji 'hrane' taj sukob unaprijed izbiti argumente iz ruku", napisao je sada Gadafi.

"Pravedan i trajan mir između Izraela i Palestinaca je moguć, ali leži u povijesti tih naroda i te zemlje, a ne u potrošenoj retorici podjele i stvaranja dviju država", argumentirao je.

Gadafi je proteklih godina pokušao dobiti arapsku potporu za stvaranje zajedničke države, s time da je to njima obrazlagao tezom da će Palestinci sa svojim rastućim natalitetom u njoj brzo prevladati židovsku dominaciju.