Svijet STANJE U TAJLANDU KRITIČNO

Premijer će silom slomiti prosvjednike

Tajlandska je vlada zaprijetila u nedjelju uvođenjem izvanrednog stanja u Bangkoku nakon žestokih trodnevnih sukoba s prosvjednicima u kojima su ubijene najmanje 24 osobe, a u gradu već šest tjedna vlada potpuni kaos, prenose agencije.

Premijer Abhisit Vejjajiva izjavio je kako je izvanredno stanje moguć sljedeći potez vlade, čiji bi cilj bio uvesti red u 15-milijunski glavni grad poznat po sadržajnom noćnom životu.

"Sada se ne možemo povući", rekao je za televiziju Abhisit, a prosvjednici već šest tjedana traže ostavku vlade i ne namjeravaju odustati od daljnjih prosvjeda.

Nekoliko stotina pripadnika "crvenih košulja" okupilo se u subotu na cesti u radničkoj četvrti Klong Toey. Neki među njima su ranjeni, no to ih nije spriječilo da na pripadnike vojnih snaga bacaju kamenje, improvizirane granate i molotovljeve koktele. Promatrači smatraju da su se prosvjednici okupili upravo u spomenutoj četvrti, kako bi strateški pokušali odvući pozornost vojske s njihove glavne zadaće - prosvjeda u trgovačkom središtu grada, ujedno i popularnom turističkom odredištu.

Tajlandski premijer je još u subotu odbio svaku mogućnost odustajanja od primjene sile i uporabe vojske protiv protuvladinih prosvjednika. Službe pomoći su objavile da je od četvrtka navečer, kada su nastavljeni sukobi, ubijeno najmanje 24 ljudi a 187 je ranjeno, od kojih je u subotu tijekom dana poginulo najmanje osmero.

Nasilni neredi na ulicama tajlandske prijestolnice navele su Sjedinjene Države da narede evakuaciju svog osoblja koje nije nužno u američkom veleposlanstvu u Bangkoku i da upozore Amerikance da nije uputno putovati u Tajland. I druge zemlje poput Kine su izrazile duboku zabrinutost zbog pogoršanja stanja.

Riječ je o najtežim neredima u Tajlandu u proteklih dvadeset godina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još