ODLAZAK RAKETOPLANA

NASA-in Atlantis kreće na posljednje putovanje

14.05.2010 u 16:35

Bionic
Reading

Američka svemirska kompanija jutros je napunila spremnike raketoplana Atlantis koji bi iz Svemirskog centra Kennedy oko 20.20 po našem vremenu trebao poletjeti na svoje posljednje putovanje

Na svojoj 12-dnevnoj misiji Atlantis će na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) donijeti svježe baterije i jednu dodatnu prostoriju koju su izgradili Rusi. Njegov teretni prostor ispunjen je i hranom, računalima i drugim potrepštinama. Bit će to 132. let jednog od NASA-inih raketoplana u programu koji je trajao puna tri desetljeća, a bit će okončan do kraja ove godine.

NASA planira još samo dva svemirska leta za svoje shuttleove, jedan za Discovery i jedan za Endeavour.

Zapovjednik Atlantisa Kenneth Ham i njegova posada postavit će novu prostoriju na ISS i obaviti tri šetnje svemirom kako bi pričvrstili antenu te zamijenili šest starih baterija i neke druge dijelove.

S prvim zracima sunca u Svemirski centar pohrlilo je cijelo mnoštvo ljudi koji žele ispratiti Atlantis na posljednji let. Očekuje se da će doći više desetaka Rusa, a mediji javljaju da je u VIP loži, među ostalima, i američki komičar David Letterman. NASA-ina glasnogovornica rekla je danas da su raketoplani odigrali važnu ulogu u popularizaciji istraživanja svemira.

Američki predsjednik Barack Obama želi da NASA svoje napore ubuduće usmjeri na putovanje na asteroid do 2025. te na Mars do 2035. Američki astronauti na ISS će nastaviti putovati ruskim raketama, sve dok privatne kompanije ne usavrše letjelice koje će biti sposobne za letove u Zemljinu orbitu.

Međunarodna svemirska postaja trebala bi nastaviti raditi barem do 2020. godine.