EPIDEMIJA U ZIMBABVEU

Kolera pokosila gotovo 50.000 ljudi

22.01.2009 u 13:46

Bionic
Reading

Epidemija kolere, koja se od kolovoza neviđenom brzinom širi u Zimbabveu, usmrtila je više od 2750 osoba, a oboljelo je više od 48.600 ljudi, najnoviji su podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljeni u četvrtak

ŽENEVA - Bolest je usmrtila 2755 ljudi, a zaražene su 48.623 osobe, javlja WHO. Prošli podaci UN-a od 16. siječnja govorili su o 2225 umrlih i 42.675 zaraženih osoba.

UN-ove agencije povećale su aktivnosti u posljednjih nekoliko mjeseci kako bi se suočile s epidemijom koja, unatoč svemu, ostaje izvan kontrole u toj zemlji opustošenoj gospodarskom i političkom krizom.

Glavna direktorica UNICEF-a Ann Veneman razgovarala je u subotu prvi put o toj epidemiji sa zimbabveanskim predsjednikom Robertom Mugabeom. Mugabe koji je u prosincu negirao epidemiju te bolesti, no sad je priznao problem.

Epidemiju u Zimbabveu pogoršava štrajk medicinskog osoblja, koje zahtijeva plaće koje bi pratile inflaciju, zatim neredovita opskrba vode, nedostatak proizvoda za njezino pročišćavanje, manjak pitke vode i odvodnih kanala te neorganizirani odvoz smeća u većini stambenih četvrti.