Svijet EUROPA NA MUKAMA

Islandski vulkan prijeti ljetnoj sezoni

Već više od mjesec dana islandski vulkan izbacuje pepeo i ne pokazuje znakove da bi mogao prestati sa svojom aktivnošću, što bi moglo poremetiti planove za ljetne godišnje odmore i još više povećati troškove zrakoplovnih tvrtki

Zrakoplovne vlasti i geolozi slažu se da Europa mora biti i dalje spremna na prekide zračnog prometa dok se kompjutorskim projekcijama pokušava utvrditi u kojem će smjeru otploviti oblaci pepela idući put.

'Mi se ne pretvaramo da smo vidoviti', rekao je Einar Kjartansson, geofizičar u Islandskoj meteorološkoj službi, od kojega često traže da pretpostavi idući korak vulkana Eyjafjallajoekulla otkako je počeo izbacivati lavu i pepeo 20. ožujka.

Ogromna količina pepela, koji može zagušiti motore zrakoplova, prisilila je većinu zemalja sjeverne Europe da zatvori zračni promet od 15. do 20. travnja i prizemlji oko 10 milijuna putnika širom svijeta.

Irska turistička središta ovise o dolasku Europljana i Amerikanaca koji stižu zrakoplovima i strahuju od ljetne sezone u slučaju da ne prestane vulkanska aktivnost.

Oblaci pepela koji izlaze iz islandskog vulkana raspršili su se i zračni promet je nanovo normaliziran na europskom nebu, objavio je u četvrtak Eurocontrol koji ne predviđa probleme u sljedeća 24 sata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još