NESTALA 17-GODIŠNJAKINJA

Šveđanka pobjegla da je ne deportiraju u RH

22.01.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Sedamnaestogodišnjoj djevojci iz Karlshamna u južnoj Švedskoj koja je trebala biti deportirana u Hrvatsku nakon kontroverzne sudske odluke, izgubio se svaki trag

KARLSHAMM - 'Ne znam gdje se nalazi. Ona je u jako teškoj situaciji', rekao je Nils Fagrenius, odvjetnik nestale djevojke koja je švedskim medijima poznata samo kao Lollo

Policija je planirala djevojku deportirati u četvrtak, no Lollo je nestala s tajne adrese na kojoj je bila smještena odlukom Ureda za socijalnu skrb Karlshamna. Lollo je rođena u Švedskoj i većinu života je tamo provela. Prije nekoliko godina, ustanovljeno je da je njezine sestre i nju zlostavljao otac, koji je zbog toga i osuđen. Nakon presude ocu, sestre su smještene pod zaštitu države i preseljene na tajnu adresu. Usprkos ovoj nesretnoj situaciji, švedski Odbor za migraciju odlučio je da Lollina cijela obitelj treba biti deportirana u Hrvatsku, odakle je njezin otac porijeklom.

Ova odluka uzburkala je velik dio švedske javnosti. Čelnik Odbora za migraciju, Dan Eliasson, rekao je kako nema nikakve šanse da Lollo ostane u Švedskoj jer se zakoni moraju provoditi koliko god teška situacija bila.

No odvjetnik Fagrenius ima drugo mišljenje. On precizira da je migracijski sud dodijelio Lollo stalan boravak odlukom iz 2007, ali se na tu odluku žalio Odbor za migraciju. Posljednju riječ imat će Apelacijski sud za migracije.

Fagrenius još uvijek nije dobio odgovor na zahtjev da se suspendira odluka o deportaciji dok sud ne donese konačnu odluku.

Švedski mediji javljaju da Lollo ne govori ni riječ hrvatskog jezika, a njezina majka napustila je nju i oca prije nekoliko godina.