IZAZIVANJE GLOBALNE KRIZE

Newyorško državno tužiteljstvo istražuje osam banaka

13.05.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Njujorški državni tužitelj Andrew Cuomo provodi istragu da bi se utvrdilo je li osam banaka obmanjivalo agencije za rejtinge kako bi podigle svoje rejtinge za pojedine vrijednosne papire osigurane hipotekama, izvijestili su u četvrtak američki mediji

Istraga je pokrenuta u sklopu nastojanja saveznih vlasti da istraže poslovne prakse niza financijskih tvrtki čiji su klijenti kupili vrijednosnice osigurane hipotekama u godinama uoči kolapsa tržišta nekretnina 2008, koji je pomogao pokrenuti globalnu financijsku krizu.

Cuomov ured i Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) usko surađuju u preliminarnoj kriminalističkoj istrazi, objavio je Wall Street Journal.

New York Times naveo je da su pod istragom banke Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, koji je sada u vlasništvu Bank of America, te Morgan Stanley i UBS.

Rejting-agencije koje su ocjenjivale poslove vezane za hipotekarne vrijednosnice su Standard & Poor's, Fitch Ratings i Moody's Investors Service, objavio je nadalje taj list. Na račun agencija upućene su kritike da su precijenile kvalitetu hipotekarnih vrijednosnica koje su kasnije izgubile na vrijednosti u vrijeme kolapsa tržišta nekretnina.