ASHDOWN NAJAVLJUJE PROMJENE

Posebni predstavnik Britanije za Balkan

13.05.2010 u 11:20

Bionic
Reading

Nova britanska vlada koju čine Konzervativna i Liberalno-demokratska stranka snažno će se angažirati na području Balkana i vjerojatno inzistirati na imenovanju posebnog predstavnika međunarodne zajednice za tu regiju, najavio je bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown

Ashdown, koji je član Liberalno-demokratske stranke, potvrdio je u intervjuu koji je u četvrtak objavio sarajevski Dnevni avaz da je i osobno kumovao novoj vladajućoj koaliciji.

'Skovao sam ovu koaliciju i jako mi je drago zbog toga', kazao je Ashdown, odbacivši pritom mogućnost da i sam bude članom nove britanske vlade jer drži da je to posao za mlađe od njega.

'Za BiH je izvrsna vijest da će novi ministar vanjskih poslova biti William Hague', istaknuo je Ashdown objašnjavajući da on i Hague, iako su iz različitih političkih stranaka, imaju potpuno isti odnos prema BiH.

Ashdownu nova funkcija?

'Hague ima potpuno jasnu sliku što se u BiH mora napraviti. Tko god BiH vidi kao potpuno integriranu državu u sadašnjim granicama koja napreduje prema Europi, u Hagueu ima istinskog prijatelja', kazao je Ashdown.

Ocijenio je da će u novoj britanskoj vladi biti dosta proeuropski raspoloženih ministara, ali i euroskeptika.

'Doista ne znam kako će se to odraziti na Europu, ali znam da ministar Hague drži kako se mora imenovati netko tko će pratiti ukupnu situaciju na Balkanu, a ne u nekoj od tamošnjih država', ocijenio je Ashdown objašnjavajući da se stoga i ne razmatra moguće imenovanje posebnog predstavnika samo za BiH.

Na pitanje bi li prihvatio biti posebnim izaslanikom za Balkan, Ashdown je odgovorio da mu to još nitko nije ponudio te da će razmisliti, ako se to ipak dogodi.