ZA SVAKI SLUČAJ

Obama u srijedu ponovio predsjedničku prisegu

22.01.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Novi američki predsjednik Barack Obama u srijedu je, po drugi put u dva dana, ‘za svaki slučaj’ ponovno dao predsjedničku prisegu, jer se predsjednik Vrhovnog suda John G. Roberts na inauguraciji zabunio s redoslijedom riječi prisege, koja je propisana Ustavom

Obama je u utorak položio prisegu pred Kongresom na Capitol Hillu, pred milijunima Amerikanaca na Nacionalnoj šetnici i pred TV ekranima. U srijedu navečer to je učinio ponovno, u privatnosti Bijele kuće, pred nekoliko pomoćnika i novinara, objavili su američki mediji.

Razlog za ponavljanje nije samo to što je sudac Roberts pogrešno izrekao riječi prisege, već i što ih je Obama istim, pogrešnim, redoslijedom ponovio. Pravni savjetnik Bijele kuće i stručnjaci za ustavno pravo suglasili su se da je ponavljanje prisege nepotrebno. Prema Ustavu, Obama je postao predsjednik SAD-a 20. siječnja u podne, nekoliko minuta prije nego što je i dao prisegu. ‘Vjerujemo da je prisega u službu učinkovito vođena i da je predsjednik jučer primjereno prisegnuo’, naveo je pravni savjetnik Bijele kuće Greg Craig u priopćenju.

No zbog ‘viška opreza’, jer se prisega navodi u Ustavu, a mijenjan je redoslijed riječi, sudac Roberts vodio je prisegu po drugi put, dodao je Craig. U srijedu nije bilo takvih gafova. Obama je podigao desnu ruku u sobi sa zemljovidima u Bijeloj kući, ovoga puta bez Biblije, i ponovio za Robertsom riječi prisege. ‘Čestitam, ponovno’ rekao je vrhovni sudac, uz smijeh. ‘Hvala vam, gospodine’, odgovorio je Obama.

Najmanje su dva predsjednika u povijesti SAD-a ponavljala prisegu, Calvin Coolidge i Chester A. Arthur, nakon što su izraženi prigovori na njihove prve prisege. Potpredsjednik SAD-a Joe Biden u srijedu poslijepodne se našalio na račun suca Robertsa, u TV prijenosu polaganja prisege osoblja Bijele kuće.

Kada ga je Obama podsjetio da je vodio prisegu samo za jednu skupinu dužnosnika osoblja, te da to treba učiniti i za drugu, Biden je uzvratio u mikorofon: ‘Moje pamćenje nije tako dobro kao predsjednika Vrhovnog suda Robertsa’.
Izrazom lica i dodirivanjem Bidena rukom, Obama je pokazao da njegovu dosjetku ne smatra primjerenom.