Svijet SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

Pronađena nova masovna grobnica u Srbiji

'Masovna grobnica s ostacima tijela oko 250 kosovskih Albanaca stradalih tijekom 1998. i 1999. pronađena je u blizini Raške, desetak kilometara od Kosova', izjavio je danas tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević

Najavio je da bi uskoro trebala početi ekshumacija stradalih tijela, a procjene o broju žrtava u toj grobnici napravljene su temeljem svjedočenja i analize snimki iz zraka.

'To je još jedan dokaz da Srbija ne želi izbjeći mračne strane svoje prošlosti i da je spremna izvesti pred lice pravde sve one koji su počinili zločine neovisno o njihovoj nacionalnosti ili funkciji', rekao je Vukčević.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da 'ovo otkriće u Raškoj nije u vezi s nedavnom zajedničkom akcijom Beograda i Prištine u istraživanju moguće grobnice u Medveđi.'

Ministrica pravde Snežana Malović ocijenila je da je 'otkrivanjem masovne grobnice u Raškoj, Srbija iznova pokazala jasno opredjeljenje prema svojoj prošlosti i ujedno poslala nedvosmislenu poruku da se ovako nešto više nikada neće ponoviti'.

Dodala je i da očekuje nastavak intenziteta istrage koja će dovesti do otkrivanja pune istine o sudbini oko dvije tisuće nestalih Srba i Albanaca s Kosova i Metohije.

Albanci tvrde da ima još grobnica, a službeno se, prema podacima Crvenog križa, na Kosovu još 1.862 osobe smatra nestalima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još