PORAZ NA NJEMAČKIM REGIONALNIM IZBORIMA

Grčka se Merkel obila o glavu

10.05.2010 u 13:01

Bionic
Reading

U Sjevernoj Rajni i Vestfaliji, državi koja odražava raspored snaga u saveznoj vladi, Savez kršćanskih demokrata i slobodnih demokrata (CDU-FDP),u nedjelju je izgubio većinu na ključnim pokrajinskim izborima.

Drugim riječima, koaliciji njemačke kancelarke Angele Merkel prijeti opasnost od gubitka većine u gornjem domu saveznog Parlamenta, a prema analitičarima, konzervativci su na potpori izgubili nakon snažnog zagovaranja pomoći Grčkoj.

Privremeni službeni rezultati pokazuju da je CDU dobio 34,6 posto glasova, što je 10,2 posto manje nego 2005., a saveznička stranka FDP popela se samo pola postotka, na 6,7 posto.

Odaziv glasača u toj saveznoj državi u kojoj živi petina njemačkih glasača i obično je svi smatraju indikatorom stanja u saveznoj politici, pao je za gotovo četiri posto, na 59 posto.

Socijalni demokrati (SPD) osvojili su 34,5 posto glasova i sad se čini vjerojatnim da će sudjelovati u formiranju iduće vlade, možda u koaliciji sa Zelenima, jer su i oni dobili više od šest posto i ukupno su osvojili 12,1 posto glasova.

Iduća je mogućnost tzv. 'velika koalicija' SPD-a i CDU-a, ali sigurno je da će rezultati ovih izbora za posljedicu na političkoj razini značiti ovisnost Vlade Angele Merkel pri donošenju važnih političkih odluka o glasovima oporbe.

SPD je, podsjeća Deutsche Welle, već najavio da će u Bundesratu glasati 'protiv' nekih reformi u zdravstvu i produljenja roka trajanja atomskim centralama, a 'za' osiguranu minimalnu nadnicu. Dakle, Merkel i koalicijski joj partneri iz Liberalne stranke morat će odustati od značajnih stavki iz svojeg koalicijskog programa.