DIJELIT ĆE SE KONDOMI

Papa Benedikt XVI. od utorka u Portugalu

10.05.2010 u 13:10

Bionic
Reading

Portugal je sve učinio kako bi od utorka, tijekom četiri dana, priredio topli i slavljenički doček papi Benediktu XVI. dok Katolička crkva, usred pedofilskih skandala, prolazi kroz jednu od najgorih kriza u povijesti

Socijalistička vlada nije skrila svoju podršku tom 'državnom posjetu' i dopustila je, usprkos proračunskoj krizi, poseban dopust dužnosnicima kako bi prisustvovali misama, što je za sobom povuklo zatvaranje škola i lokalnih uprava.

Portugalska katolička hijerarhija u nekoliko je navrata ponovila da nikakvi skandali neće zasjeniti Papin posjet, dok su aktivisti za borbu protiv AIDS-a priopćili da planiraju podijeliti prisutnima 25.000 kondoma.

U deset godina koliko je prošlo od prethodnog posjeta Ivana Pavla II. u svibnju 2000, Portugal se promijenio. Iako ostaje većinom katolički - katolika je službeno više od 88 posto stanovništva - pobačaj više nije kazneno djelo, a homoseksualci će se uskoro moći vjenčati u skladu sa zakonom izglasanim u veljači koji sad još čeka zeleno svjetlo predsjednika.

Uz tri velike mise kojima će moći prisustvovati gotovo 800.000 osoba u Lisabonu, Fatimi i Portu, Papa će održati nekoliko govora, posebice po dolasku u utorak, ali i govor pred uglednicima iz svijeta kulture. Središnji dio Papina posjeta odvijat će se u poznatom hodočasničkom odredištu, marijanskom svetištu Fatimi.