IZLAZNE ANKETE

Težak poraz Angele Merkel na izborima

09.05.2010 u 20:24

Bionic
Reading

Krsćansko demokratska unija (CDU) i Liberalno demokratska stranka (FDP) pretrpjele su u nedjelju težak poraz na izborima za parlament najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverno Porajnje-Vestfalija čime je ugrožena i prednost demokrsćansko-liberalnih snaga u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa što ih je objavila državna TV postaja ARD, CDU je osvojio 34,1 posto glasova što je pad od 10 posto u usporedbi s posljednjim izborima 2005. Prema istim rezultatima Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila je 34,4 dok je stranka Zelenih dobila 12,4 zatim FDP 6,7 te stranka Ljevice 6 posto glasova.

Prema sadašnjim brojkama najavljivana socjaldemokratsko-zelena koalicije nije moguća jer joj nedostaje jedan glas za većinu u parlamentu u Duesseldorfu. Isto tako nije moguća niti vlada u dosadašnjoj demokršćansko-liberalnoj konstelaciji kojoj nedostaje 10 glasova.

O tomu tko će u budućnosti vladati najmnogoljudnijom njemačkom saveznom državom odlučuje konačni rezultat koji bi mogao CDU-u ili SPD-u donijeti još pokoji glas, ili pak pitanje ulaska reformiranih komunista iz stranke Ljevice u koaliciju sa SPD-om i Zelenima čemu se međutim SPD, s obzirom da je stranka Ljevice dijelom sačinjena i iz nekadašnjih socijaldemokrata koji su izišli iz stranke razočarani njezinom socijalnom politikom, dosada žestoko protivio.

Analitičari težak poraz demokršćanko-liberalne vlade na čelu s Juergenom Ruettgersom vide kao opomenu birača saveznoj vladi na čelu s Angelom Merkel i iskazivanje nezadovoljstva građana radom vlade u Berlinu.

Odaziv birača je s 59 posto dosegnuo rekordno niske vrijednosti.