POBJEDA PROTIV AMERIKANACA

Talibani pokreću opći rat protiv stranaca

08.05.2010 u 17:53

Bionic
Reading

Zapovjednik afganistanskih talibana najavio je u subotu pokretanje niza operacija, napada, atentata i ubojstava na snage NATO-a i općenito na strance u zemlji

'Islamski emirat Afganistana', kako se nazivaju Talibani, 'smatra da je džihad jedino sredstvo kojim se može postići cilj, povlačenje stranih postrojbi', navode talibani u priopćenju.

Islamski emirat najavljuje početak operacije Pobjeda protiv Amerikanaca i članova NATO-a. Ta ofenziva će biti usmjerene protiv američkih osvajača i snaga NATO-a, špijuna koji se predstavljaju kao strani diplomati, protiv sluga Karzaieve vlade, privatnih sigurnosnih tvrtki, stranih građevinskih poduzeća i svih koji podržavaju strane osvajače, kaže se u priopćenju u kojem talibani nisu spomenuli djelatnike humanitarnih nevladinih organizacija i strane novinare.

Oni su također zaprijetili da će od 10. svibnja blokirati ceste, napadati gradove, postavljati bombe, ubijati državne djelatnike i otimati strance.

Afganistanski ministar obrane Abdul Rahim Vardak je izrazio sumnju u sposobnost talibana da izvedu takve operacije na cijelom području Afganistana.

'To je prije svega propagandna kampanja. Oni će i dalje izvoditi atentate i bombaške napade, samoubilačke atentate u nekim regijama. Ali ozbiljno sumnjam da su u stanju izvesti ono čime prijete', rekao je Vardak.

Prijetnja talibana je objavljena dan uoči odlaska afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia u posjet kojem je cilj jačanje veza s američkom administracijom.