U POTRAZI ZA STABILIZACIJSKIM MEHANIZMOM

Izvanredni sastanak predstavnika EU

08.05.2010 u 06:49

Bionic
Reading

Čelnici 16 zemalja članica euro-zone dogovorili su u petak navečer na izvanrednom summitu da se što prije uspostavi 'stabilizacijski mehanizam' za pomoć zemljama koje se nađu u financijskim poteškoćema

Osim dogovora o uspostavi 'stabilizacijskog mehanizma', čelnici euro-zone sazvali su za nedjelju izvanredni sastanak ministara financija, koji bi na prijedlog Europske komisije donijeli konkretnu odluku u tom smislu prije otvaranje financijskih tržišta u ponedjeljak.

'Uzimajući u obzir izvanredne okolnosti, Europska komisija će predložiti europski stabilizacijski mehanizam kako bi se sačuvala financijska stabilnost u Europi', kaže se u zajedničkoj deklaraciji koju je na konferenciji za novinare pročitao predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Nakon očito dramatičnog summita, Van Rompuy je rekao da će zbog velike hitnosti Europska komisija već u nedjelju, 9. svibnja sastaviti prijedlog toga stabilizacijskog mehanizma, a isti dan popodne bi ga trebali prihvatiti ministri financija zemalja članica EU-a. Takva brzina u donošenju odluka nikad još nije viđena u povijesti EU-a.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nije želio navoditi nikakve pojedinosti o prijedlogu mehanizma koji će Komisija pripremiti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon summita da će euro-zone stvaranjem toga zajedničkog mehanizma uputiti 'jasan signal' spekulantima na financijskim tržištima.

'Ustanovili smo da postoji puno spekulacija protiv eura i stoga smo se suglasili da treba osigurati stabilnost eura. Da bismo to napravili potrebno je, s jedne strane, ubrzati fiskalnu konsolidaciju u zemljama članicama, ali i osigurati europske instrumente kako bismo se branili od spekulacija', rekla je kancelarka Merkel.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je rekao da euro-zona prolazi kroz 'sustavnu krizu' i da je stoga potrebna opća mobilizacija.

'Riječ je o sustavnoj krizi i stoga odgovor mora biti sustavan', rekao je Sarkozy.