SLUŽBENA POBJEDA KONZERVATIVACA

Počeli pregovori torijevaca i liberalnih demokrata

07.05.2010 u 19:23

Bionic
Reading

Britanski Liberalni demokrati i konzervativci počeli su petak pregovore o mogućem savezu u formiranju vlade nakon općih izbora koji nisu dali apsolutnog pobjednika.

Pregovori bi mogli vječno trećim liberalnim demokratima nakon više desetljeća dati udio u vlasti. No članovi iz baze stranke, bliži ljevici nego čelništvo i koji imaju ovlasti odbaciti bilo kakav sporazum, rekli su da nisu sretni razgovorima s konzervativcima iz desnog centra.

Čelnik liberalnih demokrata Nick Clegg telefonski je u petak razgovarao sa svojim konzervativnim kolegom Davidom Cameronom uoči širih razgovora između viših stranačkih dužnosnika dvije strane.

Clegg i Cameron su se "složili da trebaju razmotriti daljnje prijedloge programa gospodarskih i političkih reformi", rekao je glasnogovornik stranke Liberalnih demokrata.

Clegg, čiji je položaj u stranci oslabio nakon razočaravajućeg izbornog rezultata, sastat će se u subotu sa svojim novoizabranim zastupnicima.

Sastanak će zapravo biti prvi dio složenog unutarnjeg procesa od tri faze koji ograničava Cleggove ovlasti u pregovorima oko bilo kakve koalicije ili podrške drugoj stranci. Stroga pravila stranke znače i da će Cleggu biti mnogo teže dogovoriti koaliciju nego Cameronu.

Prema konačnim službenim rezultatima, torijevci su pobijedili na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, osvojivši 306 zastupničkih mjesta, ali nemaju apsolutnu većinu u parlamentu u kojem su laburisti osvojili 258, a liberalni demokrati 57 zastupničkih mjesta.

Zbog smrti kandidata iz izbornih okruga Thirsk i Malton, izbori su odgođeni i održat će se 27. svibnja. Zato je zasad popunjeno 649 od ukupno 650 parlamentarnih mjesta.

Uslijed nedovoljnog broja osvojenih mjesta u parlamentu, Konzervativna stranka Davida Camerona neće moći odmah osnovati vladu, jer bi joj za to bila potrebna apsolutna većina od 326 mjesta.

Laburisti, na vlasti od 1977. i njihov čelnik Gordon Brown osvojili su 91 mjesto manje nego na izborima održanim 2005.

Liberalni demokrati Nicka Clegga, poželjnog koalicijskog partnera osvojili su pak pet mjesta manje nego 2005.

Preostalih 28 mjesta dobili su kandidati manjih stranaka, a Zeleni i njihova predsjednica Caroline Lucas prvi će put dobiti priliku sjediti u britanskom parlamentu, nakon pobjede u okrugu Brighton Pavilion.