KRIZA U BELGIJI

'Izbori zakoniti, ali i neustavni!'

07.05.2010 u 11:57

Bionic
Reading

Belgijski premijer u ostavci Yves Leterme ocijenio je u petak, dan poslije raspuštanja parlamenta, da će savezni izbori predviđeni za 13. lipnja biti zakoniti, ali neustavni

'Valja konstatirati da su ti izbori i zakon po kojem se provode neustavni', i to zato što nije riješen problem dvojezične izborne jedinice Bruxelles-Hal-Vilvorde (BHV), rekao je Leterme.

'Izbori će dakle biti zakoniti, ali neustavni', rekao je Leterme. Upravo zbog problema BHV, jedine izborne jedinice u kojoj nije provedeno jezično razgraničenje, pala je Letermeova vlada 25. travnja. Naime, ustavni sud presudio je još 2003. da izborni okrug BHV krši načelo homogenosti izbornih jedinica.

Homogenost je prekršena zato što se BHV sastoji od autonomne regije Bruxelles-prijestolnica, gdje živi frankofona većina, njih gotovo 80 posto, te od rubnih područja gdje žive Flamanci koji govore flamanskim jezikom.

Većina flamanskih stranaka i javno mnijenje u Flandriji traže da se izborni okrug BHV podijeli. Tako bi se rubnih 35 općina razdvojilo od Bruxellesa. Frankofono stanovništvo time bi izgubilo prava koja sada ima, a Flamanci im nisu spremni dati neke ustupke.

Frankofoni pak traže kompenzaciju i čak predlažu proširenje regije Bruxellesa nauštrb Flandrije. Letermeova vlada je pala kada je stranka flamanskih liberala, njegov koalicijski partner, izgubila strpljenje jer je istekao rok za rješenje pitanja BHV.

Iako Leterme dovodi u pitanje ustavnost izbora, on ni u jednom trenutku nije dao prijedlog za izlazak iz te pravne zbrke koja opterećuje političku budućnost zemlje.

Gradonačelnici flamanskih općina s rubnih područja Bruxellesa, a neki od njih su članovi Letermeove stranke, najavili su bojkot izbora.