NOĆNA MORA NA OTOKU

'Viseći parlament' Velike Britanije

07.05.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Prvi put nakon 1974. godine Velika Britanija imat će tzv. hung parliament, to jest parlament u kojem nijedna stranka nema većinu, a to znači da bi kreiranje vlasti moglo ovisiti upravo o liberalnim demokratima Nicka Clegga

Za većinu u parlamentu stranke su trebale osvojiti 326 mjesta, no prema dosadašnjim djelomičnim službenim rezultatima nakon prebrojavanja listića u 604 od 650 okruga - torijevci imaju 287, laburisti 239, a liberali 51 zastupničko mjesto. Prvi put u povijesti i Stranka zelenih imat će svog predstavnika u Donjem domu britanskog parlamenta.

Prema izlaznim anketama BBC-ja, u 614 od 650 izbornih okruga konzervativci osvajaju 290, laburisti 246, a liberali 51 zastupničko mjesto.

Odmah nakon objave prijevremenih rezultata, vođa konzervativaca David Cameron napao je laburiste da su izgubili izbore i pozvao aktualnog premijera Gordona Browna da 'napusti Ulicu Downing' gdje se nalazi ured šefa vlade, ali Brown vjeruje da će uspjeti sastaviti koaliciju s Cleggom.

Nick Clegg trenutno žaluje što njegova stranka nije izborila bolji rezultat na izborima pa nije želio komentirati s kim će u koaliciju. U međuvremenu, ključna bi uloga mogla pripasti Ulsterskoj unionističkoj stranci s kojom konzervativci imaju dogovor o savezu, ili pak Demokratskoj unionističkoj stranci. Bude li Cameronu nedostajalo samo nekoliko zastupnika za većinu, mogao bi uz pomoć ovih stranaka složiti vladu i bez liberala, ali samo ako se odrekne najavljenog rezanja sjevernoirskog proračuna.

Ne uspiju li koalicije, kraljica može pozvati stranku s najviše glasova da pokuša sastaviti vladu. S druge strane, isto može ponuditi i aktualnoj stranci na vlasti, no sve je vrlo neizvjesno s obzirom da Britanija nema ustav, pa tako ni čvrsta izborna pravila. Ta se neizvjesnost odrazila i na burzi pa je funta pala na najnižu razinu u odnosu na američki dolar u više od godinu dana.