Svijet POPIS ZLOČINACA STIGAO U SRBIJU

900 Srba osuđeno ili optuženo za zločine u Hrvatskoj

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine konačno je dobilo popis onih koji su u odsutnosti optuženi ili osuđeni za ratne zločine u Hrvatskoj. Liste su i dalje službena tajna pa će oni koji sumnjaju da se nalaze na popisu to morati provjeriti osobno u hrvatskoj ambasadi u Beogradu

Iako se već godinama spekulira koliko je Srba optuženih ili osuđenih za ratne zločine u Hrvatskoj, prema podacima iz srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine, broj se sa 2000 smanjio na nešto manje od 900. 'Naša javnost često postavlja pitanje koliko je Srba ili osuđeno u odsutnosti ili je u postupku, znači optuženo je. Broj od 900 u principu je odgovor na pitanje koliko je Srba u ove dvije kategorije. Međutim, nijedno tužiteljstvo, pa ni hrvatsko Državno odvjetništvo ne vodi evidenciju po nacionalnoj pripadnosti optuženih osoba, pojasnio je za B92 zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić
je poručio da se ni u srbijanskom ni u hrvatskom tužiteljstvu ne može provjeriti je li protiv nekoga pokrenuta istraga ili je optužen, no da osobe koje sumnjaju da se nalaze na popisu mogu osobno doći u hrvatsku ambasadu i provjeriti.

Logično, odmah se i stvorila bojazan da bi te osobe pri dolasku u ambasadu mogle biti uhićene. Ako je suditi prema Vekarićevim riječima, takva mogućnost itekako postoji s obzirom na sporazum između Hrvatske i Srbije prema kojem bi optužene za ratne zločine koji se nalaze u Srbiji trebalo procesuirati pred srbijanskim sudom.

'Regionalna suradnja i sporazum o ustupanju dokaza omogućila je da naša dva tužiteljstva rade praktično zajedno, jer imamo zajedničku banku podataka, i da radimo jedinstveno na određenim predmetima. Dakle, ukoliko je netko tko je osumnjičen za ratne zločine ovdje, nama će, ukoliko postoji obostrana suglasnost, naši kolege iz Hrvatske ustupiti dokaze za taj predmet i mi ćemo ga ovdje procesuirati. Isto tako će se napraviti u Hrvatskoj ukoliko mi imamo saznanja da se netko od osumnjičenih nalazi na teritoriju Hrvatske', rekao je Vekarić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još