IZNAD VELIKE BRITANIJE

Vulkanski oblak opet zatvara aerodrome

04.05.2010 u 07:46

Bionic
Reading

Dijelovi zračnog prostora iznad Velike Britanije bit će u utorak zatvoreni za zračni promet, objavila je britanska Uprava za civilni zračni promet (CAA), nakon što je ranije i Irska ograničila zračni promet zbog oblaka vulkanskog pepela koji se kreće južno od Islanda

CAA je uvela zone zabrane letenja u dijelovima Škotske i iznad Sjeverne Irske zbog povećane koncentracije vulkanskog pepela u atmosferi. 'Budući da je koncentracija pepela nadmašila određene razine, zatvaramo dijelove zračnog prostora nakon što smo dobili meteorološka izvješća', objavio je CAA, dodajući da će se zatvoriti zračne luke u Belfastu i Derryju.

U ponedjeljak navečer i irska uprava za zrakoplovstvo objavila je da zabranjuje sve letove u i iz Irske u utorak, ali ta se ograničenja ne odnose na zrakoplove koji prelijeću Irsku iz pravca Britanije i Europe.

Islandski ured za meteorologiju priopćio je da se zbog promjene smjera vjetra proteklih dana oblak pepela nastao u erupciji vulkana na Islandu kreće prema jugu i jugozapadu, odnosno prema Europi, umjesto prema sjeveru kao ranije.

Letovi iznad Europe prošli mjesec su bili zaustavljeni na šest dana zbog strahovanja da bi vulkanski pepeo mogao oštetiti motore zrakoplova.