ARBITRAŽNI SPORAZUM

Odluka o referendumu u slovenskom parlamentu

03.05.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Slovenski parlament u ponedjeljak će donijeti odluku o održavanju referenduma na kojemu će se birači moći opredijeliti jesu li za ili protiv toga da na snagu stupi sporazum o rješavanju graničnog spora s Hrvatskom putem arbitraže, a prema prijedlogu svih parlamentarnih stranaka referendum bi se održao u nedjelju 6. lipnja.

Arbitražni sporazum koji predviđa način rješenja graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije su 4. studenog prošle godine u Stockholmu potpisali premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor, a njime je predviđeno da se dugogodišnji granični prijepor između dviju država riješi putem arbitraže.

Slovenski parlament taj je sporazum ratificirao prije dva tjedna, ali uz bojkot zastupnika oporbenih stranaka. One se arbitraži protive jer smatraju da arbitraža Sloveniji neće dodijeliti teritorijalni izlaz na otvoreno more. Takav je izlaz prema shvaćanjima slovenske politike od vremena stjecanja samostalnosti nacionalni prioritet od kojega se ne smije odustati. Dogovorom vladajućih i oporbenih stranaka odlučeno je da se o arbitražnom sporazumu održi referendum, pa će odluku o tome u ponedjeljak prema očekivanju izglasati parlament.

Odluku o raspisivanju referenduma zastupnici će donijeti popodne na izvanrednoj sjednici, a ujutro će o istoj temi raspravljati parlamentarni odbor za vanjsku politiku. Prema prijedlogu koji je potpisalo 86 zastupnika iz svih slovenskih parlamentarnih stranaka i poslalo ga u proceduru u ponedjeljak proteklog tjedna, referendum o arbitražnom sporazumu održat će se u nedjelju 6. lipnja. Slovenski birači će odgovarati na referendumsko pitanje jesu li za ili protiv

Riječ je o tzv. naknadnom zakonodavnom referendumu čiji je rezultat obvezujući, pa ga se vlada mora držati. Zato o rezultatu referenduma ovisi hoće li rješavanje graničnog prijepora putem arbitražnog sporazuma početi u rokovima predviđenim tim sporazumom ili ne.

Većina ispitivanja javnog mišljenja koja su pokazale prije nepuna dva mjeseca provedene ankete što su ih objavili mediji pokazala je da Slovenci podržavaju arbitražni sporazum s Hrvatskom.

No, ako bi se nakon najavljene oštre jednomjesečne kampanje oporbenih stranaka (koje se sporazumu protive) taj odnos promijenio i ako bi se 6. lipnja više od polovice birača izjasnilo protiv arbitražnog sporazuma, onda bi to pitanje u Sloveniji bilo zamrznuto za najmanje godinu dana. Tako je to naime predviđeno zakonom o narodnoj inicijativi koji regulira pitanje referendumskog odlučivanja.