Svijet ZLOSTAVLJANJE DJECE

Papa stavlja Kristove legionare pod svoju kontrolu

Papa Benedikt XVI. namjerava staviti pod svoju kontrolu družbu Kristovih legionara nakon otkrića da je njezin utemeljitelj, meksički svećenik Marciel Maciel, koji je umro prije dvije godine, imao djecu i seksualno zlostavljao sljedbenike, priopćio je Vatikan

Papa će na čelo družbe imenovati svoga izaslanika, a posebno povjerenstvo će nadzirati njezin rad.

Crkva je 'čvrsto odlučila pomoći družbi na putu pročišćenja', a Benedikt XVI. uskoro će 'postaviti i iznijeti modalitete njezina rada'. Počet će imenovanjem svojeg izaslanika te posebnog povjerenstva koje će nadzirati djelovanje družbe, stoji u priopćenju Vatikana, objavljenom nakon sastanaka u petak i u subotu u Vatikanu, uz prisutnost Pape, petorice vatikanskih inspektora i vatikanskog državnog tajnika Tarcisia Bertonea.

Vatikan osuđuje i smatra nemoralnim dvostruki život velečasnoga Marciela Maciela jer je stvorio 'sustav ovlasti utemeljen na šutnji i poslušnosti', što mu je omogućilo da vodi dvostruki život te da bez kontrole desetljećima zlostavlja dječake.

S obzirom na to da je oko sebe stvorio obrambeni mehanizam koji mu je omogućio da tijekom dugoga razdoblja bude 'nedodirljiv', Crkvi je bilo nemoguće doznati bilo što o njegovu stvarnome načinu života, dodaje se.

Red Kristovih legionara Marciel Maciel osnovao je 1941. godine, a do danas mu se pridružilo 800 svećenika u više od 20 zemalja. Osnivač je postao kultna ličnost reda, čak i u vrijeme kada je bio živ.

Vatikan je prošle naredio dubinsku istragu pošto su pripadnici Kristovih legionara priznali da je Maciel, koji je 2008. umro u 87. godini, otac sada 20-godišnje djevojke koja živi u Španjolskoj. Legionari su također objelodanili da je Maciel seksualno zlostavljao sjemeništarce i da dvojica muškaraca tvrde da su njegovi sinovi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još