DESTABLIZACIJA BLISKOG ISTOKA

Hillary Clinton vrlo oštro kritizirala Iran i Siriju

30.04.2010 u 09:34

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je vrlo oštro kritizirala Iran, zbog nastavka nuklearnog programa i potpore teroristima, kao i Siriju zbog naoružavanja militanata u Libanonu i Pojasu Gaze.

"Iran, sa svojim antisemitskim predsjednikom i neprijateljskim nuklearnim ambicijama, nastavlja prijetiti Izraelu, destabilizirati regiju i biti pokrovitelj terorista", rekla je Clinton u govoru na godišnjem sastanku Američkog židovskog odbora (AJC)

"SAD će dosljedno slijediti diplomatski put", rekla je Clinton ali i istaknula da Iran mora ispuniti međunarodne zahtjeve i dokazati da svoj nuklearni program razvija isključivo u mirnodopske svrhe inače će SAD nastaviti vršiti pritisak za nametanje novih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a Teheranu.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u ponedjeljak bi u New Yorku trebao sudjelovati na otvaranju konferencije Ujedinjenih naroda o reviziji Sporazuma o neširenja nuklearnog oružja, gdje će Clinton voditi izaslanstvo SAD-a.

Clinton je također kritizirala Siriju, govoreći o "dubokoj opasnosti od sirijske isporuke oružja (Hezbollahu)", uz upozorenje da bi takav potez sirijskog predsjednika Bašara al-Asada "imao duboko destabilizirajući učinak na regiju" i kršio rezolucije Vijeća sigurnosti UN.

Izraelski dužnosnici ovog su mjeseca optužili Siriju da pokušava opskrbiti projektilima Scud libanonski Hezbollah, koji SAD smatra terorističkom organizacijom.

"Mi ne prihvaćamo takvo provokativno i destabilizirajuće ponašanje, a niti međunarodna zajednica", rekla je Clinton. "Predsjednik Asad donosi odluke koje bi mogle značiti rat ili mir u regiji", upozorila je.

Više od tisuću ljudi, uključujući i članove Kongresa i diplomate, bili su nazočni skupu AJC-a u središtu Washingtona, na kojem je sudjelovao i izraelski ministar obrane Ehud Barak.