Svijet SARKOZY U KINI

Iran i G20 u centru francusko-kineskih razgovora

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy trebao bi drugi dan svojeg boravka u Kini, četvrtak, posvetiti turističkom razgledavanju sa suprugom Carlom Bruni Sarkozy, nastavljajući ujedno dijalog s Pekingom o velikim međunarodnim pitanjima

Nakon razgovora s predsjednikom Huom Jintaom u srijedu, Nicolas Sarkozy trebao bi se u četvrtak susresti s predsjednikom kineske nacionalne skupštine Wuom Bangguom.

Sarkozy bi s Wuom trebao ponovno otvoriti pitanja međunarodne politike: posebice pitanje G20 jer Francuska preuzima predsjedanje tom skupinom u studenom, kao i Irana, a francuski će predsjednik nastojati uvjeriti nepovjerljive Kineze u važnost novih sankcija protiv Teherana zbog njegova nuklearnog programa.

Predsjednički par se prije toga malo opustio razgledajući dvije kineske znamenitosti: Kineski zid i grobnice dinastije Ming koja je vladala Kinom od 14. do 17. stoljeća.

Trodnevni posjet jedan je od najduljih francuskog predsjednika, kojega uz suprugu prati i pet ministara. Za razliku od Sarkozyjeva posjeta 2007, namijenjena zaključivanju velikih ugovora, ovaj put se radi o pokušaju zaglađivanja sukoba koji je izbio prije dvije godine nakon što se Sarkozy susreo s duhovnim vođom Tibetanaca Dalaj lamom.

Čini se da je cilj postignut, jer je u srijedu kineski predsjednik izrazio zadovoljstvo otvaranjem 'nove stranice' u kinesko-francuskim odnosima.

Predsjednik Sarkozy od dolaska u posjet ponavlja da Kina mora zauzeti mjesto koje joj pripada u novom svjetskom poretku. 'Kina je nezaobilazna', istaknuo je Sarkozy.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još