KLAN IZ ISTOČNOG SARAJEVA

Još jedan srpski kriminalac pao s hrvatskom putovnicom

21.01.2009 u 09:06

Bionic
Reading

Boris Grubešić,glasnogovornik tužiteljstva BiH, potvrdio je za list Fokus da je Đorđe Ždrale (33), vođa jedne od kriminalnih grupa iz Istočnog Sarajeva, uhićen u Frankfurtu, a kod sebe je imao hrvatsku putovnicu

'Sud BiH, na zahtjev Tužilaštva, raspisao je potjernicu za Ždralom, ali u ovom trenutku nije u interesu istrage da objavljujemo podatke o slučaju zbog kojeg je ona raspisana', kazao je Grubešić

On je rekao da je Ždrale uhićen u nedjelju, 18. siječnja, te da se nalazi u ekstradicijskom pritvoru.
Kako list Fokus saznaje, Ždrale je uhapšen na aerodromu u Frankfurtu, prilikom pregleda putovnica putnika za let prema Hong Kongu.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, službenicima koji su pregledali putovnice bio je sumnjiv njegov dokument i pregledom je utvrđeno da se radi o krivotvorini.

Izvor Fokusa nije mogao potvrditi na koji je način Ždrale došao u Frankfurt i iz koje zemlje, ali se, neslužbeno se saznaje, radi o krivotvorenoj hrvatskoj putovnici, a on je došao iz Crne Gore

Iako iz Tužilaštva i Suda BiH nije službeno potvrđeno, pretpostavlja se da je za Ždralom raspisana potjernica u slučaju ubojstva bivšeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera 2000. godine. S druge strane, Ždrale je svojevremeno tvrdio da s tim slučajem nema nikakve veze i da je u vrijeme ubojstva bio u zatvoru.

Ždrale je 1996. godine u Beogradu osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva Miloša Batinića, a oslobođen je 2001. godine. Navodno je do kraja siječnja boravio u Republici Srpskoj, ali je pobjegao kada je njegov prijatelj Vladimir Mačar poginuo u eksploziji automobila-bombe na Palama.

Đorđe i njegov brat Mladen Ždrale u svibnju prošle godine uhićeni su u Splitu, kada je jedan od organizatora pljačke u Hrvatskim poštama Miroslav Hršum priznao da njegov cilj nije bila pljačka, nego ubojstvo Đorđa Ždrala. Braća su nakon saslušanja deportirana u Crnu Goru, i to je bila njihova posljednja poznata adresa.

Đorđe Ždrale u posljednjih nekoliko godina povezuje se s velikim brojem kriminalnih djela, posebno ubojstvima, u Istočnom Sarajevu.