NA UŽAS TJELOHRANITELJA

Barack i Michelle prošetali do Bijele kuće

21.01.2009 u 00:05

Bionic
Reading

Novi predsjednik SAD-a Barack Obama i prva dama Michelle stigli su u utorak oko 17 sati (23 sata po srednjoeuropskom vremenu) u Bijelu kuću, nakon svečane inauguracije pred Kongresom na Capitol Hillu, koju je pratilo više od milijun okupljenih građana

WASHINGTON - Nakon polaganja prisege, inauguracijskoog govora i svečanog ručka u Kongresu, kolona vozila s novim američkim predsjednikom Barackom Obamom i suprugom Michelle, uputila se u utorak poslijepodne od Capitola prema Bijeloj kući.

Predsjednička kolona se uz iznimne mjere osiguranja sporo kretala duž Avenije Pennsylvanija na potezu dugom 2,7 kilometara, dok su je burno pozdravljali deseci tisuća građana.

Šetnja na putu do Bijele kuće

Na čelu kolone su bili deseci policijskih motocikala s prikolicama, sa strane voze crni terenci Tajne službe, a u sredini tri blindirana vozila Cadillac, uključujući i novi predsjednički Cadillac, opremljen najmodernijim sustavima zaštite.

Uz predsjednički Cadillac hodala su četiri agenta tajne službe.

Nakon prijeđene trećine puta, tijekom prolaska predsjedničke kolone duž Avenije Pennsylvanija od Kongresa do Bijele kuće, Barack i Michelle Obama izazvali su oduševljenje s dva nenajavljena izlaska iz automobila, kako bi hodajući ispred vozila pozdravili građane. Nastavili su pješice nekoliko blokova, mašući oduševljenim građanima. U tom neočekivanom potezu pridružili su im se Joe i Jill Biden.

Iza predsjedničke kolone kretala se 56. Inauguracijska parada u kojoj je sudjelovalo 90 glazbenih i drugih skupina, iz svih 50 američkih saveznih država, s više od 10.000 sudionika.

Organizatori su procijenili da duž avenije Pensylvanija može biti do 350.000 ljudi.

Nakon dolaska u Bijelu kuću, predsjednički par Obama s kćerima Sashom i Maliom, došao je do posebne ostakljene kabine, postavljene ispred Sjevernog travnjaka Bijele kuće, kako bi pratio Inauguracijsku paradu.

U 56. Inauguracijskoj paradi, kojom se tradicionalno odaje počast novom predsjedniku i potpredsjedniku SAD, sudjeluje 90 glazbenih, kulturnih, regionalnih i drugih skupina, iz svih 50 američkih saveznih država, s više od 10.000 sudionika. Zbog kašnjenja cijelog programa inauguracije, nad Washington je počeo padati mrak, pa će se veći dio parade održati pod umjetnom rasvjetom.

U večernjim satima, inauguracija 44. predsjednika SAD slavit će se na 10 službenih i još većem broju neslužbenih inauguracijskih balova u Washingtonu.