EKOLOŠKA KATASTROFA

SAD-u prijeti najveće izlijevanje nafte u povijesti!

28.04.2010 u 11:21

Bionic
Reading

Američka Obalna straža obavijestila je javnost da SAD-u prijeti najveće izlijevanje nafte u povijesti ukoliko se smjesta ne zaustavi istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu nastalo zbog eksplozije na naftnoj platformi

Viceadmiralka Mary Landry, koju je američka vlada postavila da nadgleda saniranje istjecanja nafte, rekla je da bi rad na blokiranju izlijevanja nafte, koji uključuje nekoliko robotskih podmornica, mogao potrajati mjesecima.

Trenutno iz naftne platforme istječe oko 1.000 barela (oko 160.000 litara) nafte dnevno, javlja BBC.

Istjecanje nafte s platforme u Meksičkom zaljevu započelo je prošlog tjedna, kad ju je potresla snažna eksplozija zbog koje je i potonula.

Zajednička istraga koju provode američko Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo domovinske sigurnosti imat će pravnu snagu prisiliti sve uključene na svjedočenje, što se prvenstveno odnosi na zaposlenike tvrtke vlasnika platforme Transocean

U eksploziji i potonuću platforme smrtno je stradalo 11 radnika, a ostali su evakuirani. Izlijevanje nafte na dubini od oko 1.525 metara zamijećeno je tek u subotu, četiri dana nakon eksplozije i potonuća platforme.

Trenutno naftna mrlja pokriva površinu od 74.100 kvadratnih kilometara, uz promjer od 970 kilometara.

Izvještaj Associated Pressa