SVE ZBOG RUSKE FLOTE

Pogledajte masovnu tučnjavu ukrajinskih zastupnika

27.04.2010 u 11:44

Bionic
Reading

Ukrajinski parlament ratificirao je u utorak kontroverzni sporazum s Rusijom o 25-godišnjem produženju najma baze ruske crnomorske flote na poluotoku Krimu, na jugu Ukrajine, koji je istjecao 2017. godine, unatoč prosvjedima oporbe, njihovom sukobu s policijom i dimnim bombama u parlamentu, javljaju ruski i ukrajinski mediji

Za ratifikaciju sporazuma glasovalo je 236 od ukupno 450 zastupnika, deset više od potrebnog broja da bi sporazum prošao.

Predsjednici Rusije i Ukrajine, Dmitrij Medvedev i Viktor Janukovič, prošlog su tjedna potpisali sporazum o ostanku ruske crnomorske flote u bazi u ukrajinskoj luci Sevastopolju do 2042. Ukrajina će zauzvrat dobiti popust od 30 posto na ruski prirodni plin.

Ruska Državna duma također je ratificirala taj sporazum. Rasprava o ratifikaciji u dva je parlamenta počela istodobno i dok je u Dumi prošla bez problema, u ukrajinskom parlamentu bilo je burno.

Ukrajinska oporba, koja sporazum smatra činom izdaje, prijetila je da će prekinuti ratifikaciju jer smatra da bilo kakvo produljenje ruske vojne nazočnosti u zemlji zahtijeva promjene ustava i nacionalni referendum. Međutim, ustavni sud je izdao pravorijek u kojemu se navodi da je kontroverzni sporazum u skladu s ukrajinskim ustavom.

Nekoliko zastupnika izašlo je sa sjednice nakon što je bačena dimna bomba tijekom rasprave o ratifikaciji. Rasprava je započela tučnjavom zastupnika, a oporbeni zastupnici bacili su jaja na predsjednika parlamenta Vladimira Litvina, koji unatoč tome nije prekinuo sjednicu.

Ispred zgrade parlamenta u Kijevu okupljeni prosvjednici, pobornici i protivnici sporazuma, sukobili su se s policijom.

Niz organizacija za zaštitu okoliša smatra da ruska vojna baza predstavlja prijetnju okolišu regije i traži suspenziju ratifikacije, prenose ukrajinski mediji.