Svijet SELJAČKA BUNA U FRANCUSKOJ

Traktori blokiraju Pariz!

Nekoliko tisuća francuskih poljoprivrednika, proizvođača žitarica, uputilo se u utorak traktorima prema Parizu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog smanjenja tržišne cijene svojih proizvoda

Oko 1.300 traktora znatno je usporilo promet na nekoliko autocesta koje vode prema glavnom francuskom gradu. Proizvođači žitarica stižu u prijestolnicu iz plodnih poljoprivrednih područja pariške regije. Ondje će se pridružiti drugim poljoprivrednicima, a organizatori ih očekuju oko 10.000, te će svi zajedno proći središtem Pariza.

Reuters
Očajni su i francuski seljaci
Poljoprivrednici tvrde da smanjenje tržišnih cijena žitarica ozbiljno prijeti njihovu opstanku. Prema izvješću francuskog ministarstva poljoprivrede, prihod francuskih poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom žitarica pao je za više od 50 posto tijekom 2009.

Smanjenje cijena u segmentu proizvodnje žitarica slično je onomu koje se dogodilo proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda, koji su također prosvjedovali u zadnjih nekoliko mjeseci.

Zbog smanjenja cijena francuski poljoprivrednici traže poduzimanje hitnih mjera, poput pomoći u izvozu. Predsjednik Poljoprivredne komore Ile-de-France Christophe Hillairet smatra da će, ako se ništa na poduzme, 'trećina sektora velikih poljoprivrednih kultura 2011. jednostavno nestati'. Prosvjednici od vlasti očekuju da se u Bruxellesu zauzmu za PAC.
Traktori osvojili centar Pariza
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još