BOMBAMA NA REPETITORE

Kosovska bitka za mobilne usluge

26.04.2010 u 22:25

Bionic
Reading

Nakon što su mjerodavne kosovske vlasti isključile srpskog ponuđača mobilnih usluga u središnjem Kosovu, nepoznate osobe su eksplozivnim napravama oštetile repetitore kosovsko-albanskog ponuđača IPKO na sjeveru Kosova

Predstavnici Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova su u akciji izvedenoj uz podršku specijalnih jedinica policije Kosova krajem prošlog tjedna onesposobili i izbacili iz upotrebe bazne stanice i antene srpskih operatera mobilne telefonije u centralnom dijelu Kosova. Istovremeno je onesposobljen i rad fiksne telefonije Telekoma Srbije, ali i predajnik regionalne televizije i radija Herc iz Štrpca, koji emitiraju program na srpskom jeziku.

Direktor Regulatorne agencije Ekrem Hodža je izjavio da je riječ o ilegalnim operaterima na Kosovu i da im je zato prekinut rad. Misija EU-a na Kosovu, Eulex, nije se službeno oglasila, dok je kosovska vlada podržala isključenje predajnika srpskih operatera mobilne telefonije. U priopćenju kosovske vlade se ističe da ti zakoniti koraci nisu upereni protiv nijedne određene nacionalnosti ili države, već protiv svih onih operatera koji nisu poštovali važeće zakonske odredbe.

Kosovski Srbi ogorčeni

Međutim, kosovski Srbi su ogorčeni: 'Ovo se ne događa prvi put, ili ćemo imati ili nećemo imati', kaže jedan. 'Ne daju nam da živimo, ne daju nam da funkcioniramo, dokle će ovo ići i čemu sve ovo vodi, to nek kaže vlada Kosova', dodaje drugi.

U novoformiranoj općini Gračanica su zatečeni isključenjem mreže srpske mobilne telefonije. Predsjednik općine Gračanica Bojan Stojanović kaže da se problem mora riješiti razgovorom: 'Mora se omogućiti građanima da imaju komunikaciju s ostatkom svijeta,  da mogu ostvariti svoje realne potrebe. Nije to sada samo problem s telefonima, nego i s kompjutorskim sistemima, tu su radi o školama, bolnicama i ostalim ustanovama. Treba se mreža pustiti, osposobiti oprema i, naravno, sjesti za stol i naći rješenje koje će biti u interesu svih.'

Eksplozivom na antene kosovskog operatera

Nakon što je isključena srpska mobilna mreža, nepoznate osobe podmetnule su eksplozivnu napravu ispod dva predajnika kosovskog operatera IPKO na sjeveru Kosova. Vlada Kosova i predstavnici KFOR-a su osudili te kriminalne akte. U priopćenju KFOR-a se navodi da KFOR shvaća da su mnogi korisnici mobilnih usluga isfrustrirani naprasnim prekidom rada srpskih operatera mobilne telefonije, ali da osuđuje svaku akciju koja može ugroziti sigurnost. KFOR je također pozvao institucije na Kosovu da postupaju transparentno kada poduzimaju akcije koje bitno utječu na svakodnevni život bilo kojeg dijela stanovništva na Kosovu kako bi se građani mogli na vrijeme pripremiti.

U međuvremenu, Pošta Kosova (PTK) počela je u srpskim sredinama dijeliti besplatne brojeve kosovskog mobilnog operatera Valja, dok su mještani Gračanice za danas (26. travnja) zakazali prosvjed s kojeg će za rješenje ovog problema zatražiti pomoć predstavnika međunarodne zajednice.