NOVE SATELITSKE SNIMKE

Vulkanski oblak nije postojao?!

26.04.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Zračni prostor iznad Velike Britanije bio je zatvoren bez dobrog razloga, otkrivaju nove satelitske snimke koje jasno pokazuju da nad Otokom nije bilo nikakvog kataklizmičkog oblaka vulkanskog pepela koji bi mogao zaustaviti motore zrakoplova, javljaju britanski mediji

Podsjetimo, zračni prostor iznad Velike Britanije bio je zatvoren punih šest dana, zbog čega je oko 500.000 Britanaca 'zaglavilo' u inozemstvu te se nije moglo vratiti svojim kućama.

Satelitske fotografije koje su danas objavljene u nekim britanskim medijima pokazuju da je nebo iznad Velike Britanije bilo najvećim dijelom čisto, a ako je vulkanskog pepela i bilo u zraku, bilo ga je toliko malo da nije predstavljao nikakav rizik.

Prvi čovjek Uprave za civilno zrakoplovstvo Velike Britanije, Jim McKenna, rekao je Daily Mailu: 'Sada je očito da smo na početku ove krize patili zbog nedostatka konkretnih podataka. Istina je da je neko vrijeme gustoća pepela iznad Velike Britanije bila praktički nepostojeća.'

Nove satelitske snimke vjerojatno će iskoristiti zrakoplovne kompanije koje su pretrpjele milijunske štete te će tražiti naknadu od britanske vlade.

Odluka Centra za kontrolu zračnog prometa o zatvaranju zračnog prometa nad Velikom Britanijom prije novih snimki bila je utemeljena na digitalnim snimkama Meteorološkog zavoda, koje su pak ukazivale na veliki oblak prašine što se širio jugoistočno od vulkana Eyjafjallajokull.

Te je snimke trebao eksperimentalno ispitati zrakoplov BAE 146, ali on nije poletio jer je bio u hangaru gdje je čekao bojanje, pa je tako poletio tek prošlog utorka, na posljednji dan suspenzije letova.