NEPODRŽAVAJU SARKOZYA

Francuzi protiv potpune zabrane burke

24.04.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Dvije trećine Francuza žele zakon koji će ograničiti uporabu burke i nikaba, islamskih prekrivača za ženska lica, dok ih svega trećina podupire vladin plan njihove potpune zabrane, pokazala je anketa objavljena u subotu

Vlada predsjednika Nicolasa Sarkozyja planira u svibnju predložiti zakon o potpunoj zabrani korištenja tih predmeta u javnom životu, iako francuski pravni stručnjaci zagovaraju blažu varijantu.

Sarkozy se osobno zalaže za strogu zabranu, rekavši da takva pokrivala ponižavaju žene i narušavaju ravnopravnost spolova.

Anekta agencije TNS Sofres i Logice pokazalo je da samo trećina ispitanika podupre Sarkozyjevu ideju, a dvije trećine ih se zalaže na blažu opciju. Takva raspodjela glasova otprilike je jednaka među spolovima i svim profesijama, a jedino među desničarima prevladava mišljenje o totalnoj zabrani.

Izabravši potpunu zabranu Sarkozy se kocka da mu zakon sruši ustavni sud na temelju kršenja vjerskih sloboda. Blaža varijanta kojom bi se tražilo da žene uklone nikab ili burku u gradskim vijećnicama ili, primjerice, kada dolaze po djecu, manje je problematična jer bi se pozivala na pitanje sigurnosti, a ne vrijednosti, smatraju pravnici.