NAPETO S IZRAELOM

SAD: Palestinci trebaju dobiti svoju državu

23.04.2010 u 18:29

Bionic
Reading

Američki izaslanik George Mitchell rekao je u petak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je SAD predan sigurnosti Izraela i da želi mirovni dogovor kojim će Palestinci dobiti svoju državu

'To je bila, jest i bit će američka politika', rekao je Mitchel Netanyahuu, ponovivši ovotjedno obećanje američkog predsjednika Baracka Obame o snažnim i trajnim vezama s Izraelom, izrečeno u povodu 62. godišnjice nastanka židovske države.

Između Netanyahua i Obame vlada velika napetost jer se potpuno mimoilaze u stajalištima o gradnji izraelskih naselja na okupiranim područjima na Zapadnoj obali, na kojima bi Palestinci željeli svoju državu.

Izraelskom premijeru sve je teže balansirati između američkih zahtjeva za potpunim prekidom gradnje u istočnom Jeruzalemu, bez ispunjenja kojih će se izraelske veze s najvećim saveznikom samo pogoršavati, i udovoljavanja zahtjevima stranaka u vladajućoj koaliciji za nastavkom gradnje, bez kojih bi mogao izgubiti vlast.

'Radujem se suradnji s vama i s predsjednikom Obamom u promicanju mira. Mi smo ozbiljni u tome. Znamo da ste vi ozbiljni u tome. Nadamo se da će Palestinci odgovoriti. Moramo pokrenuti taj proces', rekao je Netanyahu Mitchellu.

Američki izaslanik za Bliski istok tijekom večeri bi se u Ramali trebao sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, koji čvrsto odbija nastavak mirovnih pregovora, prekinutih u prosincu 2008., do prekida gradnje židovskih naselja na okupiranim područjima.