SILOVAO 13-GODIŠNJAKINJU

Polanski korak bliže izručenju

23.04.2010 u 12:03

Bionic
Reading

Prizivni sud u Los Angelesu odbacio je zahtjev Romana Polanskog da mu se sudi u odsutnosti za kazneno djelo nezakonitog spolnog odnosa počinjeno 1977. godine, čime se slavni redatelj našao korak bliže izručenju SAD-u iz Švicarske gdje se trenutno nalazi u kućnom pritvoru, javljaju agencije

Potvrđujući sudsku odluku iz siječnja, prizivni sud je presudio da se 76-godišnji oskarovac mora vratiti u Kaliforniju i pojaviti se pred sudom kako bi se okončao 33-godišnji sudski proces u kojem je Polanski optužen za nezakonit spolni odnos s maloljetnicom, prenosi Reuters.

Polanski, slavni redatelj rođen u Poljskoj koji je od 1970-ih francuski državljanin, trenutačno je u kućnom pritvoru u svojoj planinskoj kući u Gstaadu u Švicarskoj, dok se rješava zahtjev za njegovo izručenje u Sjedinjene Države.

Polanski je optužen da je 1977. omamio 13-godišnju Samanthu Geimer, šampanjcem i sedativom Quaalude, te je potom silovao u kući Jacka Nicholsona u Hollywoodu.

Optužen je u šest točaka za silovanje, zloporabu droge, zlostavljenje djeteta i sodomiju. Priznao je krivnju po optužbi za nezakonit spolni odnos i prije izricanja presude u veljači 1978. pobjegao iz SAD-a u Francusku.

Polanski u međuvremenu nije putovao u Sjedinjene Države ni u druge zemlje iz kojih je bilo vjerojatno da bi mogao biti izručen, poput Velike Britanije.