PODSJEĆAJU NA TADIĆA

Srbija prosvjeduje zbog pohvala Josipoviću

23.04.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Veleposlanik Srbije u SAD-u Vladimir Petrović u četvrtak je u rubrici pisma čitatelja The New York Timesa izrazio zabrinutost zbog ocjene da je govor hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Skupštini BiH prošloga tjedna bio 'do sada najjasnija poruka pomirbe bilo kojeg čelnika jednog od triju naroda uključena u rat'

Tu ocjenu američke agencije Associated Press o sarajevskom govoru hrvatskog predsjednika prenio je NY Times i drugi američki listovi.

Veleposlanik Petrović u pismu ističe da se srpski predsjednik Boris Tadić puno ranije ispričao za srpske zločine građanima BiH i Hrvatske.

Tadić je, po njegovim navodima, u prvoj godini mandata posjetio BiH i ispričao se 'svima koji su patili' od srpskih ruku tijekom sukoba, zatim je posjetio Srebrenicu i ispričao se za akcije poduzete u ime Srbije, a 2007. se javno ispričao 'građanima Hrvatske koji su patili zbog onoga što su učinili pripadnici njegovog naroda'.

Petrović je također naveo da je Skupština Srbije rezolucijom osudila pokolj u Srebrenici ističući da je Srbija opetovano slala poruke pomirbe svojim susjedima.