11 RADNIKA JOŠ NIJE NAĐENO

Potonula zapaljena naftna platforma

22.04.2010 u 21:58

Bionic
Reading

Američka naftna platforma u Meksičkom zaljevu, na kojoj je u utorak došlo do eksplozije i požara, u četvrtak je potonula, a za 11 nestalih radnika s platforme još se traga, objavila je Obalna straža

Dok je na platformi plamtio požar, koji su bezuspješno pokušali ugasiti brodovi Obalne straže, u more je istjecalo oko 8.000 barela nafte dnevno, a prijetilo je i curenje 700.000 galona dizelskog goriva na platformi, rekao je časnik Obalne straže Michael O'Berry za CNN.

Potonuće naftne platforme nazapamćeni je incident u američkoj naftnoj industriji i prijetnja ekološkom katastrofom zbog istjecanja nafte u more. Devet godina stara plutajuća platforma Deepwater Horizon nalazila se oko 66 km od obale Louisiane.

Platforma pripada tvrtki Transocean Ltd., sa sjedištem u Ženevi, a bila je u najmu korporacije British Petrol. Kada je 20. travnja oko 22 sata po lokalnom vremenu eksplodirala, na njoj je bilo 126 članova posade.

U četvrtak ujutro je servisni brod Transoceana uplovio u New Orleans sa 115 radnika s platforme, uključujući i 17 ozlijeđenih u eksploziji koji su poslani u bolnice. Ako spasioci zaključe da je 11 nestalih radnika poginulo u eksploziji, bio bi to najsmrtonosniji incident na nekoj naftnoj platformi u SAD-u od 1968., kada je 11 radnika poginulo, a 20 je ozlijeđeno u eksploziji na platformi korporacije Gulf Oil.

U američkim vodama Meksičkog zaljeva ima ukupno 90 naftnih platformi koje daju 1,7 milijuna barela nafte dnevno, ili oko 31 posto ukupne američke proizvodnje u siječnju, prema podacima savezne Službe za upravljanje rudama. Regija daje i 6,6 milijardi prostornih metara plina dnevno, što je oko 9 posto američke proizvodnje.