DIKTAT MMF-A

Opći štrajk prosvjetara zbog smanjenja plaća

22.04.2010 u 18:10

Bionic
Reading

Rumunjski prosvjetni radnici stupili su u četvrtak u jednodnevan opći štrajk, prosvjedujući protiv smanjenja plaća i masovnog otpuštanja u javnom sektoru, koji mora smanjiti troškove kako bi ispunio uvjete vladina sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)

Vlada druge najsiromašnije zemlje u EU uspjela je ove godine nastaviti provedbu za nju ključna sporazuma o pomoći MMF-a, vrijedna 20 milijarda dolara. Vlada se morala obvezati da će uvelike smanjiti javnu potrošnju, uključivo ukidanje desetaka tisuća radnih mjesta u javnom sektoru.

Izaslanstvo MMF-a boravit će u Bukureštu od 27. travnja do 7. svibnja radi tog paketa. Sindikati prosvjetnih radnika prijete da će u prvoj polovici lipnja stupiti u opći štrajk na neodređeno vrijeme prosvjedujući protiv vladina plana da u prosvjeti ukine 15 tisuća radnih mjesta.

U rumunjskom javnom sektoru zaposleno je 1,3 milijuna ljudi ili trećina ukupna broja zaposlenika u toj zemlji. Na plaće u tom sektoru odlazi devet posto BDP-a, a analitičari upozoravaju da su ti izdatci dva puta veći nego što bi smjeli biti.

MMF je ispravio prvotnu prognozu gospodarskog rasta u Rumunjskoj u 2010. s 1,3 na 0,8 posto. Gospodarstvo je oslabilo 7,1 posto u 2009., što je među najvećim urušenjima u Europi.