PET TISUĆA KILOMETARA

Zbog Obame biciklom prešao cijelu Ameriku

20.01.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Dvadesetdvogodišnji Amerikanac Ryan Bowen šest je tjedana vozio bicikl iz Los Angelesa do Washingtona kako bi u utorak stigao na inauguraciju Baracka Obame

U američku prijestolnicu stigao je u nedjelju, prešavši biciklom gotovo pet tisuća kilometara.

No put prema Washingtonu nije prošao bez problema. Čak 40 puta biciklistu se probušila guma, noći je provodio u šatoru pod vedrim nebom, a na putu ga je čak udario i džip.
Bowen je tijekom puta izgubio gotovo pet kilograma.

Prije nego što je krenuo na put, ovaj fotograf nikada nije prevalio više od 30 kilometara dnevno na biciklu. Proteklih šest tjedana dnevno bi u prosjeku prešao oko 130 kilometara. Vozeći se sunčanom Floridom, prešao bi čak 240 kilometara.

Bowen, koji je kao volonter sudjelovao u predsjedničkoj kampanji Baracka Obame, kaže da s novim predsjednikom osjeća osobnu povezanost.
Ryana Bowena, kojeg je usvojila bijelačka obitelj, miješane je rase. Tako je afroameričkih, indijanskih i bijelačkih korijena.

Bowenu su se tijekom putovanja na pojedinim etapama pridružili mnogobrojni biciklisti. Kaže da mu je potpora prijatelja, ali i potpunih stranaca pomogla da izdrži iscrpljujuće putovanje, piše bicycle.net.

Kao nagradu, Bowen je dobio ulaznicu za posebno sjedeće mjesto za inauguracijskoj svečanosti, blizu stepenica na Capitol Hillu gdje će Barack Obama danas prisegnuti.

Svoje je putovanje bilježio na dnevniku objavljenom na stranici Biking for Obama.