MINISTAR OBRANE BIH PRIZNAO

Zarobljenike HVO koristili kao roblje

21.04.2010 u 21:50

Bionic
Reading

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, koji se kao svjedok obrane u srijedu u Sarajevu pojavio na suđenju optuženima za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu, potvrdio je kako su zarobljeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) korišteni kao robovska radna snaga

Tijekom ispitivanja u procesu koji se vodu pred Sudom BiH Cikotić je kazao kako su ratni zarobljenici iz reda HVO-a u Bugojnu 'povremeno bili korišteni kao radna snaga'. Cikotić je ovo kazao nakon što mu je predočen dokument optužbe u kojemu se traži da pedeset zatočenih pripadnika HVO bude upućeno u Gornji Vakuf.

Cikotić je potom kazao kako je dobio izvješće u kojemu je navedeno da postoji 600 do 700 ratnih zarobljenika smještenih na različitim mjestima no kako se pojedinosti o tome ne sjeća.

Aktualni ministar obrane BiH, koji je tijekom rata kao visoki časnik Armije BiH bio zapovjednikom Operativne skupine 'Zapad' sa sjedištem u Bugojnu, pred sudom je spomenuo zahtjev jedne od postrojbi pod njegovim zapovjedništvom da zarobljeni pripadnici HVO budu angažirani za radove u Gornjem Vakufu.

'Tražio sam dopuštenje od Envera Hadžihasanovića, tadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa... i on je odobrio da zatvorenici idu na rad', izjavio je Cikotić pred sudskim vijećem koje sudi Enesu Handžiću, Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću.

Oni su optuženi za zločine počinjene nad Hrvatima koji su 1993. i 1994. godine bili zatočeni u logoru na nogometnom stadionu 'Iskra' u Bugojnu. Nakon ovog Cikotićevog iskaza, predsjedatelj sudskog vijeća Davorin Jukić odlučio je prekinuti svjedočenje s obrazloženjem kako ministra obrane daljnje davanje iskaza može dovesti u poziciju da se i sam nađe na optuženičkoj klupi.

'Imajući u vidu pitanja na koja ćete odgovarati, donijeli smo odluku da vam postavimo pravnog savjetnika jer samo tako mogu biti zaštićeni vaši interesi. Iskoristili smo tu zakonsku mogućnost jer nemate pravnu naobrazbu', kazao je sudac Jukić.

Cikotić je potom izjavio kako mu nije poznato da se protiv njega vodi ikakav kazneni postupak u svezi s ratnim zbivanjima u Bugojnu no kako je ipak spreman angažirati odvjetnika.

Na slična način ranije je prekinuto svjedočenje Dževada Mlaće, ratnog načelnika općine Bugojno. On je u svjedočnju u istom predmetu pred Sudom BiH potvrdio autentičnog zapisa iz svog ratnog dnevnika u kojemu se govori o potrebi likvidacije 'hrvatskih ekstremista'.

Sudsko vijeće Mlaći je tada također naložilo angažiranje pravnog savjetnika prije nego nastavi svjedočenje.