Svijet MANIPULACIJA BROJEM ŽRTAVA

HDZ 1990. kritizira Inzka zbog tvrdnja o Jasenovcu

Politička stranka HDZ 1990. kritizirala je visokoga međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka zbog tvrdnja u tisku da su ustaše u Jasenovcu tijekom II. svjetskog rata likvidirale 700.000 ljudi.

'Iz te izjave proistječe da je i Inzko povjerovao u brojku od 700.000 žrtava, koja je dio velikosrpskog mita građena godinama nakon Drugoga svjetskoga rata kako bi se nametnula kolektivna krivnja hrvatskom narodu i žao nam je ako je on i još netko povjerovao tim manipulacijama brojkama', stoji u priopćenju HDZ-a 1990.

Austrijski diplomat je u izjavi za sarajevski Dnevni Avaz u srijedu osudio vlasti Republike Srpske zbog nijekanja genocida u Srebrenici usporedivši to s Jasenovcem.

'To što Dodik govori isto je kao kad biste rekli da u Jasenovcu nije bilo 700.000 žrtava, već 650.000', rekao je Inzko, kako ga prenosi Avaz.

HDZ 1990. ističe da vjeruje istraživanjima povjesničara koji su utvrdili i popisali nešto više od 80 tisuća žrtava u jasenovačkom logoru. HDZ 1990. upozorava na činjenicu da je manipulacija brojem žrtava revidiranje povijesti, što je opasno, posebno u BiH i na Balkanu.

'Žrtve zaslužuju pijetet, a živi ljudi istinu i jasnu osudu zločina', stoji u priopćenju HDZ-a 1990.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još