BROWNU ODBIJENICA

'Izborna reforma je potez očajnika'

21.04.2010 u 16:56

Bionic
Reading

Britanski liberalni demokrati odbacili su u srijedu poruke laburističkog premijera Gordona Browna da će zajedno s njima nakon izbora provesti izbornu reformu, ustvrdivši da je ta najava potez očajnika uoči izbora koji se trebaju održati 6. svibnja

Brownova Laburistička stranka, na vlasti već 13 godina, te oporbeni konzervativci, pokušavaju pridobiti potporu liberalnih demokrata, treće stranke po snazi, popularnost koje je naglo porasla prošli tjedan nakon televizijske rasprave čelnika triju stranaka.

Na tom je sučeljavanju, prvom takvu u povijesti, čelnik liberalnih demokrata Nick Glegg zasjenio i Browna i konzervativnog čelnika Davida Camerona. Po najnovijim anketama, liberalni demokrati i konzervativci imaju najveću potporu britanskih birača, ispred vladajućih laburista.

Brown je u razgovoru za Independent rekao da bi se njegova stranka, ako pobijedi na izborima, zauzela za održavanje referenduma o reformi izbornog sustava. Clegg je neizravno odbacio Brownove najave ustvrdivši da laburisti u 13 godina vladanja nisu napravili ništa kako bi se reformirao izborni zakon.

'Mislim da su ti potezi laburista i njihova čelnika izraz krajnjeg očaja... Oni se sada predstavljaju kao nositelji nove reformske politike i napretka, a 13 godina tvrdoglavo su blokirali sve reforme', rekao je Clegg.

Liberalni demokrati odavno se zauzimaju za reformu sadašnjega većinskog izbornog sustava u Velikoj Britaniji, u kojem dvije najveće stranke imaju izrazitu prednost u pretvaranju izbornih glasova u parlamentarne mandate.