STRUČNJACI PODIJELJENI

Hoće li Slovenci prihvatiti arbitražu?

21.04.2010 u 16:36

Bionic
Reading

Slovenski politolozi i stručnjaci za javno mišljenje vrlo su podijeljeni u ocjenama hoće li na predstojećem referendumu o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom slovenski birači potvrditi ili odbaciti njegovu ratifikaciju, a karakteristična mišljenja o tome kako će na referendum djelovati niska trenutačna stopa popularnosti vlade premijera Boruta Pahora donio je u srijedu ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'

Politolog i istraživač javnog mišljenja Samo Uhan izjavio je da istraživanja pokazuju da arbitražni sporazum s Hrvatskom među Slovencima trenutačno uživa veću potporu nego Pahorova vlada i da je to znak da birači 'znaju razmišljati na strateški način'.

'Po istraživanjima, arbitražni sporazum podržava polovica Slovenaca, više nego što je onih koji trenutačno podupiru vladu. Potpora vladi je u padu zbog neispunjenih predizbornih obećanja, a arbitražnom sporazumu su ispitanici naklonjeni jer žele rješavanje barem jednog problema i skidanje traumatičnog pitanja graničnog spora s dnevnog reda. To govori da birači znaju strateški razmišljati, da imaju diferenciran pogled na politiku, pa razlikuju konfuzno stanje u vladi od pitanja koje je u interesu šire zajednice', rekao je Uhan u razgovoru za 'Dnevnik'.

Po njegovu uvjerenju referendum će za Pahorovu vladu zato biti uspješan ako ona uspije mobilizirati birače i uvjeriti ih da se na referendumu ne glasuje o potpori vladi, nego o nečem što je važno za sve, a to su odnosi s Hrvatskom i stabilizacija regije.

Sasvim je drugačijeg mišljenja politolog i analitičar Vlado Miheljak, redoviti kolumnist 'Dnevnika'.'Pahorovi savjetnici pogrešno su uvjerili premijera da može pristati na zahtjev opozicije da se održi referendum jer će birači navodno podržati arbitražni sporazum budući da im je dosta stalnih konflikata s Hrvatskom oko granice i jer su tim pitanjem zasićeni. Mogućnost da na referendumu arbitražni sporazum dobije potporu na osnovi takve logike više je želja nego stvarnost', ocijenio je Miheljak.

On tvrdi da je ishod referenduma teško najaviti, ali upozorava da su ispitivanja o potpori sporazumu prilično stara i da će sve ovisiti o tome koliko će desna oporba, koja sporazum odbija, i Pahorova koalicija, koja ga podržava, uspjeti mobilizirati svoje birače da izađu na referendum. Referendumom se u parlamentu već izvedena ratifikacija arbitražnog sporazuma može potvrditi ili odbaciti.

Pristankom na referendum, što je bio ustupak oporbi, Pahor je pogriješio jer će nezadovoljstvo međunarodne zajednice, odbiju li birači odbiju ratifikaciju, pasti na premijera, navodi Miheljak.

On tvrdi da je Pahor iz taktičkih razloga trebao pristati da se ratifikacija arbitražnog sporazuma u parlamentu pokuša izvesti dvotrećinskom većinom, kako je inzistirala oporba. Miheljak navodi da bi u tom slučaju na Janšu izveli snažan politički pritisak krugovi iz Europske pučke stranke, grupacije kojoj pripada i Janšina stranka. Do pritiska bi došlo zato jer su za konačno rješenje slovensko-hrvatskog spora i za ulazak Hrvatske u EU zainteresirani ne samo krugovi u toj stranačkoj grupaciji nego i EU općenito, ali i SAD, ocjenjuje Miheljak.