NEMIRI NA TAJLANDU

'Crvene košulje' se povlače zbog prijetnje vojskom

20.04.2010 u 17:12

Bionic
Reading

Tajlandska vojska zaprijetila je u utorak da će otvoriti vatru na protuvladine prosvjednike pokušaju li probiti zapreke oko financijskog središta u Bangkoku, nakon čega su prosvjednici ustuknuli

Broj 'crvenih košulja', koje žele na vlast vratiti bivšeg premijera Thaksina Shinawatru, smanjen je na 6500 pošto je tajlandska vlada zaoštrila ton nakon sukoba s 25 mrtvih i 800 ranjenih prije deset dana.

Tisuće policajaca, specijalaca i vojnika, od kojih su brojni naoružani, od ponedjeljka priječe prosvjednicima ulazak u Silom, financijsko središte prijestolnice, a od utorka prijete i oružjem.

'Sigurnosne snage počet će sa suzavcem, no ako to ne zaustavi prosvjednike, uporabit ćemo prave metke', rekao je vojni glasnogovornik pukovnik Sunsern Kaewkumnerd. Vojska tvrdi da su i prosvjednici naoružani molotovljevim koktelima i sličnim sredstvima.

Nakon vojnog upozorenja 'crvene košulje' su se povukle, a njihov predstavnik poručio da prije 'velike bitke moraju ojačati svoj tabor'. Sukobi su u utorak izostali te je burza reagirala porastom od pet posto.

'Crvene košulje' su pripadnici siromašnih seljaka i pristaše Ujedinjene fronte za demokraciju protiv diktature (UDD), koja od 14. ožujka traži ostavku premijera Abhisita Vejjajive i prijevremene izbore te povratak milijardera Thaksina Shinawatre, koji je pobjegao iz zemlje pod optužbama za korupciju.

Njihovim se zahtjevima protive 'žute košulje', koje okupljaju vojsku, urbanu elitu i rojaliste. Vlada tvrdi da su dugotrajni prosvjedi zatvorili 63.000 radnih mjesta zbog prisilnih zatvaranja 13 hotela, pet trgovačkih centara i 30 bankovnih poslovnica.